Προλαβαίνω να αλλάξω κάτι στο σώμα μου πριν τις διακοπές;
August 14, 2018

Πλαστική Χειρουργική και Σακχαρώδης Διαβήτης

Την τελευταία δεκαετία η πλαστική χειρουργική έχει παρουσιάσει θεαματική πρόοδο σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα ο τομέας αισθητικής χειρουργικής εκμεταλλευόμενος την ιατρική τεχνολογία καθώς και την ανάπτυξη νέων ιατρικών τεχνικών έχει να παρουσιάσει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Έτσι η αισθητική πλαστική χειρουργική απευθύνεται σε ένα σταθερά αυξανόμενο αριθμό ενδιαφερομένων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη προσεκτικής επιλογής των υποψηφίων για μία αισθητική επέμβαση και αυτό γιατί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μιας τέτοιας επέμβασης είναι η αξιολόγηση πάρα πολλών παραμέτρων μεταξύ των οποίων ίσως η πιο σημαντική είναι η καλή κατάσταση του κυκλοφοριακού συστήματος του υποψηφίου. Ο αποκλεισμός παραγόντων που επηρεάζουν την σωστή κυκλοφορία του αίματος μειώνει στο ελάχιστο τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Σε γενικές γραμμές οι παράγοντες αυτοί είναι λίγο πολύ γνωστοί, κάπνισμα-υπέρταση – σακχαρώδης διαβήτης – διαταραχές πηκτικότητας του αίματος.

Απ’ όλους τους παραπάνω δυστυχώς ο πιο δύσκολα προβλέψιμος και έτσι δύσκολα αντιμετωπίσιμος παράγοντας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητός ο λόγος που ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αντενδείξεις σε μια αισθητική επέμβαση θα χρειαστεί με απλά λόγια να εξηγήσουμε τη βασική αρχή της πλαστικής χειρουργικής.

Ο στόχος της πλαστικής χειρουργικής ουσιαστικά, άσχετα με τον τύπο της επέμβασης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί , είναι η αποκόλληση ιστών από την αρχική τους θέση , ονομάζονται κρημνοί, και η μεταφορά τους σε νέα θέση ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα π.χ. facelift, (ανασήκωμα του δέρματος του προσώπου), ανόρθωση μαστών κλπ. Κατά την μεταφορά και καθήλωση του δερματικού κρημνού στη νέα του θέση για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του κρημνού πρέπει να διασφαλιστεί η αιμάτωσή του από το τμήμα αυτό που μένει κολλημένο στο σώμα (βάση του κρημνού). Έτσι οποιοσδήποτε παράγοντας επηρεάζει την αιμάτωση του κρημνού αυτόματα επηρεάζει και το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Στην αισθητική πλαστική χειρουργική αυτό δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν είναι ποτέ μια επέμβαση που γίνεται εν θερμώ (επείγον περιστατικό) που πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθεί άμεσα. Ο υποψήφιος για μια αισθητική επέμβαση οφείλει και πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά πριν από την επέμβαση για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχει.

Έτσι πρέπει να περιορίσει το κάπνισμα, να ρυθμίσει την υπέρταση, την πηκτικότητα του αίματος και τέλος τον σακχαρώδη διαβήτη.

Δεν είναι τυχαίο που ο σακχαρώδης διαβήτης έμεινε στο τέλος και αυτό γιατί ακόμα και ένας πλήρως ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης έχει τα εξής μειονεκτήματα: πρώτο συνήθως δεν είναι γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα ο σακχαρώδης διαβήτης ήταν αρρύθμιστος, καθώς και πόσο σωστή και αποδοτική ήταν η αντίστοιχη θεραπεία του, έτσι δεν μπορεί να είναι γνωστό το μέγεθος της βλάβης που έχει προκληθεί σε επίπεδο μικροκυκλοφορίας από τον διαβήτη και δεύτερο, ακόμα και ένας καλά ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης μπορεί εύκολα να απορυθμιστεί μετά από ένα χειρουργικό στρες. Κατά τη διάρκεια της επαναρρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη το αισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα λόγω της κακής ποιότητας αγγείων που τροφοδοτούν τον κρημνό στην άμεσα μετεγχειρητική περίοδο που είναι και η πιο σημαντική για την επιβίωση του.

Η μόνη περιοχή του σώματος που λόγω της πάρα πολύ καλής αιμάτωσης περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στους κρημνούς, είναι το πρόσωπο. Έτσι οι επεμβάσεις όπως facelift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική έχουν μικρότερο σχετικά κίνδυνο από το σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθούν η αυξητική μαστών, η λιποαναρρόφηση (σε περιορισμένη επιφάνεια σώματος).

Θεωρητικά οι επεμβάσεις με τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τον σακχαρώδη διαβήτη είναι οι παρακάτω: κοιλιοπλαστική, μειωτική μαστών, lifting μηρών και lifting βραχιόνων .

Τελειώνοντας αυτό που κάθε σακχαροδιαβητικός, ενδιαφερόμενος για μια αισθητική επέμβαση, πρέπει να συγκρατήσει είναι ότι: ο αρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αποτελεί απόλυτη αντένδειξη για αυτές τις τελευταίες επεμβάσεις λόγω της δράσης του σε αγγειακό επίπεδο.

Και αυτό γιατί στόχος της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι η βελτίωση της εικόνα του υποψηφίου χωρίς αυτό να επιφέρει επιπλέον κίνδυνο για την υγεία του. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η προσεκτική και λεπτομερής αξιολόγηση του υποψηφίου από τον πλαστικό χειρούργο πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση.

Top